Blangstedgård_luft_4-3.jpg

Blangstedgård

Type
Helhedsplan, 1 enfamilieshus, 3 boligbebyggelser, daginstitution, kultur- og aktivitetscenter 

Adresse
Parcel 10: Stammen 25-29, Odense, Danmark
Parcel 13: Blommegrenen 111-137 / Stammen 31-45, Odense, Danmark
Parcel 19: Pæregrenen 55-101, Odense,  Danmark
Parcel 45: Pæregrenen 115, Odense, Danmark
Daginstitution og fritidscenter: Stammen 2, Odense, Danmark

Bygherre
Parcel 10: Andelsboligforeningen Kristiansdal
Parcel 13: Odense Andelsboligforening
Parcel 19: Odense Andelsboligforening
Parcel 45: CA-Gruppen
Daginstitution og fritidscenter: Odense Kommune

Ingeniør
Parcel 10: Oluf Jørgensen A/S
Parcel 19: Axel Nielsen A/S
Parcel 45: Oluf Jørgensen A/S
Daginstitution og fritidscenter: Oluf Jørgensen A/S

Landskab
Parcel 10: Svend Kierkegaard
Parcel 19: Ginman, Harboe & Borup A/S
Parcel 45: Svend Kierkegaard
Daginstitution og fritidscenter: Ginman, Harboe & Borup A/S

Årstal
Åben konkurrence 1985
Opført 1988

For at fejre sin 1000-års fødselsdag i 1988, besluttede Odense by at skabe en stor boligudstilling, der skulle føre til en ny bydel med fokus på variation, blandende boformer og fællesskab. Vi vandt konkurrencen om helhedsplanen, og Blangstedgård blev projektet, der grundlagde Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

I 1985 udskrev Odense Kommune en åben konkurrence om omdannelsen af Statens Forsøgsstation for frugt- og planteavl ved Blangstedgård.

Byens 1000-års jubilæum skulle markeres med BYG&BO, en stor, utraditionel bygge- og boligudstilling. Temaet var ”Det integrerede boligmiljø med mennesker i centrum”. Byens behov for nye, almene boliger skulle løses og en ny bydel med fællesfunktioner og børneinstitution grundlægges. Med 600 udstillede boliger og 110.000 besøgende blev udstillingen en stor begivenhed i Odense.

Både de fredede bygninger på grunden og de krydsende rækker af frugttræer fra den tidligere plantage viste vejen til den ny helhedsplan. En central idé var, at alle boliger skulle have direkte adgang til landskabet.

For at skabe en fortættet bymæssig oplevelse er bydelens nye torv og daginstitution anlagt på grundens sydvestlige hjørne, hvor den fredede Gule Lade fra 1700-tallet og Blangstedgård fra 1300-tallet danner et naturligt ankerpunkt. Fra torvet bevæger man sig ud i bydelen. Bevarelsen af de lange, lige rækker af frugttræer med tværgående markeringer af buske og træer er et grundtræk i helhedsplanen. Veje og sideveje følger derfor de linjer, som den gamle frugtplantage markerer.

Naturlige hegn og lokale fællesskaber
Boligerne er lagt i små grupper mellem de naturlige hegn. De danner lokale fællesskaber, der føles nære og vedkommende. De grønne arealer træder markant frem, når man bevæger sig mellem husene og på de mange gang- og cykelstier uden for bebyggelsen. Boligerne kommer naturen i møde som mindre og mere spredte huser, jo tættere man kommer på kanten af bydelen.

Vi hjalp kommunen i processen med at udvælge boligselskaber. På ti måneder opførte 20 forskellige bygherrer omkring 600 boliger, der skulle indgå i boligudstillingen. Efterfølgende blev der bygget 250 nye boliger. I dag er der ca. 950 boliger i Blangstedgård, og bydelen fejrede 30-års jubilæum i 2018.

Udover helhedsplanen, tegnede vi et énfamiliehus, tre boligbebyggelser, en daginstitution, et fritidscenter, belægninger, offentlige bænke og gadebelysning til Blangstedgård.

Situationsplan

Situationsplan

 

Parcel 10

Parcel 10, stueetage

Parcel 10, stueetage

Parcel 10, axometrisk tegning

Parcel 10, axometrisk tegning

Facaderne er beklædt med to typer skiferplader i vandrette bånd i varierende højde. Det glasoverdækkede rum er både adgangsareal til boligerne og et fællesrum, hvor beboerne kan mødes og opholde sig.

Facaderne er beklædt med to typer skiferplader i vandrette bånd i varierende højde. Det glasoverdækkede rum er både adgangsareal til boligerne og et fællesrum, hvor beboerne kan mødes og opholde sig.

De 30 lejeboliger fordeler sig på mange forskellige typer og størrelser fra et-rums ungdomsboliger til fire-rums familieboliger. Flere af typerne har rum i dobbelthøjde.

De 30 lejeboliger fordeler sig på mange forskellige typer og størrelser fra et-rums ungdomsboliger til fire-rums familieboliger. Flere af typerne har rum i dobbelthøjde.

LT_Blangstedgaard_13.jpg
 

Parcel 13

Pacel 13.jpg
 

Parcel 19

Parcel 19, stueetage I dette projekt fungerer gårdrummet mellem husene som fælles adgangsareal. Alle boliger, både i stuen og på 1. sal kan nås herfra. Byggeriet er opført med præfabrikerede betonelementer til dæk og vægge. Facaderne er skalmurede i…

Parcel 19, stueetage
I dette projekt fungerer gårdrummet mellem husene som fælles adgangsareal. Alle boliger, både i stuen og på 1. sal kan nås herfra. Byggeriet er opført med præfabrikerede betonelementer til dæk og vægge. Facaderne er skalmurede i gule mursten og vandskuret med en laseret farvetone. Tagkonstruktionen er af træ med diagonallagte sorte skiferplader.

I lejlighederne er der arbejdet med dobbelte etagehøjder. Det giver de relativt små arealer en god rumfølelse, og får dem til at virke større, end de er.

I lejlighederne er der arbejdet med dobbelte etagehøjder. Det giver de relativt små arealer en god rumfølelse, og får dem til at virke større, end de er.

 

Parcel 45

Parcel 45, stueetage, 1.sal, snit 1: forstue 2: toilet 3: køkken 4: spiseplads 5: opholdsrum 6: bryggers 7: bad 8: værelse

Parcel 45, stueetage, 1.sal, snit
1: forstue 2: toilet 3: køkken 4: spiseplads 5: opholdsrum 6: bryggers 7: bad 8: værelse

Parcel 45, enfamilieshus. Huset er på 200 m2. Det består af et hovedhus og et anneks, begge i to etager og forbundet af en glasgang. Hovedhuset er et smalt længehus med soveværelser, opholdsrum og birum. I anneksets overetage er der to værelser, i u…

Parcel 45, enfamilieshus. Huset er på 200 m2. Det består af et hovedhus og et anneks, begge i to etager og forbundet af en glasgang. Hovedhuset er et smalt længehus med soveværelser, opholdsrum og birum. I anneksets overetage er der to værelser, i underetagen er der carport.

 

Daginstitution og fritidscenter

Daginstitution og fritidscenter, plan 1: indgang 2: fritidscenter 3: vuggestue, 4: børnehave

Daginstitution og fritidscenter, plan
1: indgang 2: fritidscenter 3: vuggestue, 4: børnehave

Dagsinstitution og fritidscenter, opstalt

Dagsinstitution og fritidscenter, opstalt

Daginstitutionen og fritidscenteret ligger ved det centrale torv i bydelen. Fritidscentret er indrettet i Blangstedgårds tidligere frugtavls- og laboratoriebygninger. De har inspireret til den brede profil og materialevalget i daginstitutionens nye …

Daginstitutionen og fritidscenteret ligger ved det centrale torv i bydelen. Fritidscentret er indrettet i Blangstedgårds tidligere frugtavls- og laboratoriebygninger. De har inspireret til den brede profil og materialevalget i daginstitutionens nye bygning.

 
Blangstedgård, 1988 Kreditering: John Fredy, Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Odense Stadsarkiv

Blangstedgård, 1988
Kreditering: John Fredy, Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Odense Stadsarkiv