Charlottetårnet
Type
HotellejlighederAdresse
Hjørringgade 35, København, DanmarkAreal
3.151 m²Bygherre
H.S. Kryolitentreprise A/SIngeniør
COWI A/SLandskabsarkitekt
Julie Kierkegaard A/SÅrstal
Design 2008-2011
Opført 2015-2019Bæredygtighed
Lavenergi 2015
Beregnet til 28 kWh/m2
Præmieringer og nomineringer
2020 Foreningen Hovedstadens Forskønnelse DiplomFotograf
Jens Markus Lindhe
Charlottetårnet rummer 37 enestående hotellejligheder og er både byhus og højhus i 16 etager. Projektet viser begyndelsen til en ny tid for Østerbro og Nordhavn, der gradvist smelter sammen.
Charlottetårnet har 37 enestående hotellejligheder fordelt i byhuset og det 16 etager høje tårn. Med en etageplan på kun 9x14 meter er Charlottetårnet et slankt højhus med et usædvanligt lille fodaftryk. Tårnet er smalt som de fritstående italienske klokketårne, mens facaden med dens zinkplader har et industrielt præg, der skaber forbindelse til det nærliggende Nordhavn.
Charlottetårnet er nabo til boligbebyggelsen Charlottehaven og viderefører succesen med idealerne om et sted, hvor mennesker bor og finder værdi i at deles om en række fællesfaciliteter i hverdagen.
Der er kun to hotellejligheder på hver etage i tårnet. Her har man som noget ganske særligt udsigt over byen til tre sider. På femte og 16. etage er der store, fælles tagterrasser, og som gæst kan man også frit bruge de mange faciliteter i Charlottehaven. Ligesom Charlottehaven har løftet området ved Strandboulevarden, betyder Charlottetårnet en ny begyndelse for området ved Nordhavn Station, både socialt og kommercielt.
Et energikoncept forud for sin tid
Da Charlottetårnets energikoncept blev designet i 2011, var det forud for sin tid. Højhusets store facade-areal, set i forhold til et relativt lille etageareal, var en udfordring i forhold til at kunne leve op til Lavenergi 2015. Målet er nået ved et indtænke husets energikoncept fra første designfase. Det geotermiske energianlæg opvarmer og køler huset, og har en meget høj energieffekt. Via varmepumper fra jordvarmen geares varmen med en faktor 4-5 og kølingen med en faktor op til 30. Dette betyder, at det er særdeles energieffektivt at både køle og opvarme bygningen. Kølesystemet understøttes af naturlig ventilation med varmegenvinding til opvarmning af både huset og dets vandforbrug.
Vi har arbejdet med idéen om at et højhus, der ligger på indre Østerbro, skal være meget nænsomt indpasset i omgivelserne. Mod gaden er det derfor et byhus i fem etager, der møder et usædvanligt smalt og spinkelt tårn, der er trukket tilbage på grunden. Når man står på Hjørringgade, møder man derfor først et hus i øjenhøjde, der flugter med de karakteristiske Østerbro-karréer og derefter det slanke tårn.
— Lene Tranberg, arkitekt, partner og medstifter af Lundgaard & Tranberg Arkitekter