Danske Banks Domicil
Type
Erhvervsdomicil + byrum
Adresse
Bernstorffsgade 36, København V, Danmark
Areal
BBR 69.830 m²
Bygherre
Danica Pension
Ingeniør
COWI A/S
Landskab
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Julie Kirkegaard A/S
Totalentreprenør
Per Aarsleff A/S
Årstal
2015-2023
Energiprofil
Lavenergi 2015
Energirammens energibehov uden tillæg 37,3 kWh/m²
LEED Guld
Foto
Adam Mørk
Danske Banks nye domicil danner rammen om en moderne virksomhed med mere end 140 års historie. Arkitekturen understøtter en enkel, ikke-hierarkisk virksomhedsstruktur med fokus på innovation, samarbejde og tilgængelighed.
Danske Banks to røde teglbygninger fletter sig ind i de klassiske, murede karréer, der er typiske for området bag Hovedbanegården. Domicilet bidrager til en mere sammenhængende Bernstorffsgade og gør det til en helstøbt oplevelse at ankomme til byen fra Kalvebod Brygge. Teglfacaden glider over i en transparent glasfacade, der inviterer mennesker ind fra flere sider. Målet har været at skabe en imødekommende og enestående oplevelse for kunder og besøgende i huset, og en arbejdsplads der tiltrækker og fastholder dygtige medarbejdere.
En bank uden direktionsgang
Domicilet består af to atriumbygninger med plads til over 6000 personer, der har deres daglige gang her. Det gør den til Danmarks største kontorbygning. I den største bygning ligger bankens hovedindgang, foyer og et storslået 43 meter højt atrium, der spænder over 10 etager. Her bliver man mødt af en blød organisk formverden, der understøtter bankens fokus på samarbejde. I banken er der ingen direktionsgang. Ledelsen sidder på 2.sal tæt på den travle gangbro, der forbinder de to bygninger. I den mindre bygning ligger bankens trader floor.
Fokus på tilgængelighed og samarbejde
Omkring det store atrium er bygningen opdelt i zoner med forskellige typer arbejdspladser. Ude ved facaden ligger de stille arbejdspladser, her fordyber man sig. Her er der meget høje krav til dagslyskvaliteten og -niveauet, og gulvet er beklædt med bløde tæpper. Inde mod midten af bygningen bliver det mørkere og mere intimt. Her er der fokus på samarbejdet, kolleger mødes. Man kan se livet i bygningen og høre en svag summen fra de andre etager. På de nederste to etager ligger de offentlige funktioner. Halvdelen af den store foodhall er tilgængelig for offentligheden.
Fælles for de to bygninger er idealerne om transparens, tilgængelighed og samarbejde.
Enkle nordiske materialer skaber forbindelse til den industrielle arv
Materialerne og detaljerne udstråler styrke, robusthed og ærlighed og skaber på denne måde en forbindelse til den industrielle arv og jernbanen, der løber vest for domicilet. Konstruktionerne og de byggetekniske detaljer er ikke skjult, men fremhævet. Alle overflader fremstår ædle og fremhæver materialernes særlige karakter – men det er enkle, gedigne nordiske materialer, der er brugt.
Postbyen, en ny bydel
Danske Banks Domicil ligger i den nye bydel Postbyen med boliger og erhverv. Vi har haft fokus på at bringe det omkringliggende København med ind i Postbyen for at skabe en inviterende og fuldt ud integreret ny bydel. Akserne fra Stoltenbergsgade og Hambrosgade fortsættes ind mellem domicilets to bygninger som brede trapper, der ender i et højtliggende byrum, der samler Postbyen med udsigt over baneterrænet.
Vi har udviklet plangrundlag og bygningsdesign for hele det nye byområde. Udover Danske Banks nye domicil består Postbyen af fem boligtårne og et multibruger kontorhus.
Med Danske Banks nye domicil er det første gang i Danmark, at tusmørke bliver indarbejdet i en bygnings kunstbelysning. Planter, dyr og mennesker har brug for lys. Men også for mørke, og det er afgørende at krop og hjerne oplever overgangen: skumringen. Vi har udviklet belysningen sammen med fortheloveoflightcph , så den særlige nordiske skumringstime opleves stærkere. Om dagen er atriet badet i dagslys, men ved solnedgang dæmpes lyset i lofterne. Det bliver muligt at opleve skumringslysets farverigdom og den smukke overgang fra ”borgerligt” og ”nautisk” til ”astronomisk” tusmørke udenfor. Skumringsscenariet i atriet hjælper også til at reducere lysforureningen af byen.