Kannikegården
Type
Menighedshus
UdstillingsrumAdresse
Torvet 15, Ribe, DanmarkAreal
998 m²Bygherre
Ribe Domsogns MenighedsrådIngeniør
Oesten ApsÅrstal
Opført 2014-2016
1. præmie i projektkonkurrence 2012Præmieringer og nomineringer
2017 Mies van der Rohe Award, top-5 finalistFotograf
Anders Sune Berg
Kannikegården er både menighedshus og moderne arbejdsplads i hjertet af Danmarks ældste by. Gode rammer for kirkens daglige arbejde går hånd i hånd med et hus, der byder borgerne indenfor.
I Ribe rejser Domkirken sig over den lave middelalderby. Kannikegården indrammer kirkepladsen, og er en moderne arbejdsplads i Danmarks ældste by. Den rummer kirkens daglige arbejde med kirkegårdsforvaltningen, kordegnekontor, provstiadministration og kontorer for præster og organister i byens to sogne. Kannikegården danner også rammen om et rigt offentligt liv med foredrag, koncerter og filmfremvisninger.
En særlig udfordring var de mange arkæologiske fund på byggegrunden og en fredet murstensruin fra byens kannikekloster, der brændte i 1176. Ruinen er nu integreret i menighedshuset. Gennem glasfacaden i gadeplan ser man ned på ruinen af en af de tidligste teglstensbygninger i Danmark, og indenfor spiser kirkens ansatte frokost med udsigt til den samme ruin, der også var klosterets spisesal.
Et nyt lag til Ribes rige kulturhistorie
Kannikegårdens facade af store specialudviklede tegl er en moderne tolkning af byens tradition for grove munkesten. De bidrager selv med et nyt lag til Ribes rige kulturhistorie. I betonen, der omkranser ruinen og i facadens tegl, er der klare spor fra produktionsprocessen; aftryk af sand og huller fra brændeovnenes stålplader skaber ikke-planlagte mønstre i teglstenen, ligesom betonens ujævne, lagdelte støbning er materialernes måde at fortælle om en 1300 år gammel by og dens mange historiske lag.
De mindre spredte vinduer skaber et fokuseret udsyn til omgivelserne og en rolig facade med et massivt blokudtryk – en ro, der indefra viser sig i en stemning af intim hjemlighed for kirkens ansatte.