Niagara

Type
Universitetsbygning

Adresse       
Beijersgatan, Malmö, Sverige

Areal
I alt 24.925 m²
20.700 m² over terræn

Bygherre
Malmö Högskola
Akademiska Hus

Ingeniører
WSP Group
ÅF Consult
COWI A/S
Bengt Dahlgren AB
Soundcon

Kunstnerisk udsmykning
Astrid Krogh

Årstal

Opført 2013-2015
1. præmie i international projektkonkurrence 2010

Fotograf
Torben Eskerod
Jens Markus Lindhe

Universitetsbygningen Niagara er resultat af et årelangt samarbejde mellem Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Malmö Högskola om udvikling af tidssvarende byggeri til undervisning og forskning.

Bygningen ligger centralt placeret på Universitetsholmen – et tidligere havne- og industriområde i Malmö, som præges af havets konstante nærvær, samt bygninger af meget varierende formsprog og størrelse. Holmen er under gennemgribende forandring med flere store nybyggerier, hvor Niagara fungerer som symbolbygning for højskolens samlede campus.

Anlægget er en komposition af tre bygningsvolumener i henholdsvis 5, 7 og 11 etager, der er sammenføjet til én arkitektonisk helhed, karakteriseret af svungne former. Hovedformen orienterer huset mod nøglepunkter i omgivelserne, skaber varierede byrum omkring bygningen med gode lys- og vindforhold, og giver skiftende perspektiviske oplevelser under bevægelse i området.

Gennemgående vinduesbånd sammenbinder bygningskompositionen og fremhæver den overordnede formidé. Virkningen forstærkes af en facadebeklædning med stor lodret reliefvirkning, der samtidigt dæmper den visuelle tyngde af det store bygningsvolumen og understreger husets trinvist opadstræbende karakter. Facadebåndene er udført i forskellige nuancer af anodiseret aluminium, hvis lysrefleksioner giver facaden et stedse skiftende udtryk, afhængigt af vejr, tidspunkt og betragtningsvinkel.

Mellem de tre bygningsvolumener åbner sig et spektakulært atrium, bygningens hjerte, under tagterrassens store ovenlys. Hvert etagedæk har en unik form mod atriummets åbning, hvilket gør det lysstærke rum levende og dynamisk. I terrænniveau er bygningen offentligt tilgængelig og muliggør diagonale genveje mellem byens rum, igennem atriet.

Bygningen er disponeret med et gennemarbejdet fleksibilitetsprincip, som tillader en valgfri opdeling og anvendelse af rummene langs facaden. Trapper, elevatorer og teknikrum er placeret i bygningens indvendige kerner, som sammen med søjler bærer og stabiliserer huset.

Byggeriet er projekteret med BIM, hvilket har medvirket til at garantere det markant lave energiforbrug, herunder Silver-klassificering i systemet Miljöbyggnad, og Guld-klassificering i Miljöbyggprogram Syd.

Situationsplan

Situationsplan

Plan, 2. sal. (1 Utställning, 2 Hörsal, 3 Grupprum, 4 Seminarie, 5 Kontrollrum, 6 Pentry, 7 Matplats studenter, 8 Café, 9 Cafékök, 10 Caféservering)

Plan, 2. sal. (1 Utställning, 2 Hörsal, 3 Grupprum, 4 Seminarie, 5 Kontrollrum, 6 Pentry, 7 Matplats studenter, 8 Café, 9 Cafékök, 10 Caféservering)

Snit

Snit

LundgaardTranberg_Niagara_JensLindhe_1.jpg
 
niagara 11 L1030747.jpg
 
AK_06A1471-Torben Eskerod.jpg
LundgaardTranberg_Niagara_1.jpg
 
LundgaardTranberg_niagara 01 L1030628.jpg