NYHED 28. februar, 2022
Lundgaard & Tranberg Arkitekter vinder international konkurrence om Archäologisches Landesmuseum i Rostock.
Archäologisches Landesmuseum ligger i Rostocks Christinenhafen ud til floden Warnow. Museet på 6.500 m² bliver hjem for delstaten Mecklenburg-Vorpommerns fine arkæologiske samling fra Østersøregionen, der spænder over 12.000 års historie. Projektet er vundet i en international arkitektkonkurrence med 20 deltagere og præmieret af et enigt dommerpanel.
Museet kommer til at huse både en permanent udstilling og særudstillinger såvel som café, konferencerum og en offentlig tilgængelig tagterrasse med udsigt over byen. Fra stueetagen bliver der direkte adgang til de udendørs opholdsområder ved vandet. Et centralt ønske i konkurrenceprogrammet var det ny museums evne til at føje sig naturligt ind i den kommende masterplan for Rostocks Christinenhafen – et grønt landskabsprojekt, der forbinder den bagvedliggende by med vandet og kommer til transformere havneområdet til et indbydende offentligt rum for Rostocks borgere.
Den kommende museumsdirektør Hans-Jörg Karlsen udtaler om vinderforslaget: ”Det er en bemærkelsesværdig bygning, der bliver et vartegn for havnen. Og det er lige præcis det, det handler om for os. Projektet har en markant arkitektonisk profil, der skaber genkendelighed i havnen. Bygningen er perfekt disponeret i forhold til museets behov. Museet har en meget imponerende foyer og udstillingssalene fungerer virkelig godt. Alle disse ting taget i betragtning har de vindende arkitekter truffet mange rigtige valg.”
Også Rostocks borgmester Claus Ruhe Madsen er overbevist om forslaget: ”Projektet er karakteriseret af teglsten af høj kvalitet, som en hyldest til bygningerne i havnen og som en berigelse af vor bys profil. Bygningen føjer naturligt sig ind i Rostocks silhuet uden at overskygge byens lys, selv om aftenen (…) Bygningen fremstår med en symbolsk karakter, der formidler tidsløshed og beskyttelse (…) og minder ikke om et klassisk museum, men snarere om en åben skattekiste. Med det nye museum får Rostock et nyt vartegn, der kommer til at give genlyd langt udover vores bys og delstats grænser. Jeg takker alle involverede i projektet og glæder mig til en hurtig virkeliggørelse af projektet.”
Vinderprojektet er udviklet sammen med Marianne Levinsen Landskab A/S, Wuttke & Ringhof Arkitekter og Buro Happold Engineering.
Bygherre: SBL MV (Staatliches Bau- und Liegenschaftsamt Mecklenburg-Vorpommern)