Nyholm
Type
Registrering, analyse, rapportAdresse
Henrik Gerners Plads 1, KøbenhavnAreal
112.800 m² (området)Bygherre
Slots- og KulturstyrelsenSamarbejdspartner
Varmings TegnestueÅrstal
Efterår 2020 - august 2021
Vi har lavet en omfattende analyse og rapport om flådens gamle område Nyholm, sammen med Varmings Tegnestue. Hvad kan man ændre, og hvad skal der helst ikke røres ved? Hvor kan der bygges nyt? Rapporten danner grundlag for rådgivere, planlæggere og politikere, når den gamle flådestation skal sælges og transformeres.
Nyholm blev grundlagt i 1680, da Christian V flyttede Flådens hovedbase til området overfor Toldboden. I mange år var det Danmarks største arbejdsplads med over 6000 ansatte. Her blev bygget skibe og uddannet mandskab. I forsvarsforliget for perioden frem til 2023 blev man enige at sælge dele af Nyholm. Dermed er en epoke på over 350 år slut. Den kommende tids beslutninger om, hvad der skal ske med flådens område i det centrale København, bliver altafgørende for det enestående områdes fremtid.
Sammen med Varmings Tegnestue har vi registreret hver en bygning, kajkant og træ på Nyholm. Registreringen og analysen er sammenfattet i en stor rapport. På baggrund af rapporten besluttede Slots- og Kulturstyrelsen i 2022 at udvide fredningen af området med 7 nye bygninger og 5 nære omgivelser.
Kan man bygge nyt?
Siden 1600-tallet er der løbende blevet bygget til på Nyholm, og mange bygninger har skiftet funktion op til fire-fem gange. Flåden har været eneejer og alle ændringerne sket med stor respekt for stedet. Der er blevet bygget så robust, at det holder og holder, og det giver mulighed for at Nyholm også i fremtiden, på udvalgte steder, kan få nye funktioner.
I rapporten konkluderer vi, at man med fordel vil kunne styrke adgangen til vandet med flere beddinger og anløbsbroer og skabe en færgeforbindelse til indre by. Der kan også bygges broer, så cyklister og gående får lettere ved at komme til og fra. Man vil kunne fortætte større, åbne områder som ‘Marsmarken’ i midten af Nyholm og området syd Torpedoværkstedet, ligesom hovedankomsten til Nyholm kan styrkes. Se uddrag af rapporten nedenfor for en mere deltaljeret oversigt over indsatsområder.
“ I 350 år har Nyholm haft samme ejer, som har elsket det højt, og det har derfor beholdt sin fortælling og karakter. Alle, vi har mødt, når vi har gået og registreret derude, fortæller det samme. Og derfor ender vi også i anbefalingerne med at sige: ’Pas nu på venner.’ Nyholm har umistelige fortællinger, så når man nu gør noget nyt, skal man huske at gøre det, så det tilføjer endnu et lag til 350 års historie. ”
– Arkitekt og partner, Mikkel Kjærgård Christiansen
NYHOLM – Anbefalinger, Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Varmings Tegnestue (september 2021)
Fredningen af det historiske Nyholm bliver udvidet, Slots- & Kulturstyrelsen (januar 2022)