Parklygten
Type
UdendørsbelysningDesign
Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Studio fortheloveoflight,
EWO LightingAdresse
Bernstorffsgade 36, København VBygherre
Danica EjendommeProducent
EWO LightingSamarbejdspartner
Holmegaard GlasværkÅrstal
Monteret 2024Fotograf
Anker & co
Adam Mørk
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Parklygten nytænker måden vi oplyser byens rum. Energi er en sparsom ressource, og derfor skal lys bruges med omtanke og være meget mere end funktion. Lyset skal også skabe rum, der er gode at opholde sig i, det skal forskønne og give oplevelser til mennesker.
Parklygten er designet til landskabet i den nye bydel Postbyen og Danske Banks Domicil og skabt med ambitionen om at gøre lys personligt og mangfoldigt. Den er udført i galvaniseret stål med mundblæst glas som en reference til de gamle københavnerlamper. Lygten er blevet til i et samarbejde med lysdesignerne fortheloveoflight og EWO Lighting.
En lampe til forskellige menneskelige behov
Postbyen er et område med forskellige menneskelige behov. Det ligger tæt på Hovedbanegården og bliver en central forbindelsesåre til Sydhavnen. Nogle har brug for at bevæge sig i lyset for at føle sig trygge. Andre er ude at gå med kæresten og vil gerne have en mere afdæmpet belysning.
Poetisk lysstyring
Lysstyring er hjertet i ethvert lysanlæg. Det betyder energibesparelse og driftsoptimering, og det skaber klare hierarkier i den visuelle oplevelse og sikrer en stæk identitet i belysningen. Lysstyring er afgørende for oplevelsen af lyset i mørketid.
Kombination og variation
Parklygten er designet ud fra konceptet ‘kombination og varation’. Ligesom vi belyser vores private hjem med forskellige typer armaturer, gør Parklygten det samme for byrummet. Den indeholder en kombination af forskellige armaturer, der tilbyder flere funktioner og en rig variation i belysningen med tre forskellige lysgreb.
Parklygtens lysgreb styres individuelt, så vi sikrer, at lyset møder natten på smukkeste vis over hele året. De tre lysgreb styres på følgende måde:
Et identitetsskabende lanternelys tænder på kanten til ‘civilt tusmørke’. Lygten gløder med et indre blus og får identitet. Lyset gør, at mennesker oplever byrummet og skalaen.
Et klassisk nedadrettet funktionslys starter på kanten til det ‘nautiske tusmørke’ og giver lys til, at vi kan orientere os. Det lyser bl.a. på ganglinjerne.
Et rumskabende, forskønnende lys fader op på kanten af det ‘astronomiske tusmørke’ og skaber mindre rum i det store byrum. Lyset former oplevelsen af træer og vertikale flader. Det gør, at vi kigger op mod tårnenes toppe og himlen.
Træernes art bestemmer programmeringen
Parklygtens lysgreb styres i forhold til den type træ, som lampen står tæt på. Træernes årlige cyklus varierer. Lysmængden nedprogrammeres på lamper, der står tæt på træer, der er nøgne om vinteren. På denne måde spildes der ikke unødvendige mængder lys.