Tietgenkollegiet

Type
Kollegie (360 værelser)

Adresse
Rued Langgårdsvej 10-18, København, Danmark

Areal
I alt 26.500 m²
21.900 m² over terræn

Bygherre
Fonden Tietgenkollegiet
Nordea Danmark Fonden

Bygherrerådgivere
Niras A/S
Hasløv & Kjærsgaard
Freja Ejendomme

Ingeniør
COWI A/S

Landskab
Marianne Levinsen A/S
Henrik Jørgensen A/S

Kunstnerisk udsmykning
Aggebo & Henriksen

Årstal
Opført 2003-2006
1. præmie i indbudt projektkonkurrence 2002

Præmieringer
2007 RIBA European Award
2007 The Aid Forum Award/Best Nordic Interior
2007 Betonelementprisen
2006 Københavns Kulturfond
2006 Træprisen
2006 Københavns Kommune Bygningspræmiering
2005 Foreningen Hovedstadens Forskønnelse Diplom

Fotograf
Anders Sune Berg
Jens Markus Lindhe
Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Hvordan skaber man optimale rammer for fællesskabet blandt 400 studerende samtidig med, at individet får plads til at fordybe og udfolde sig? Tietgenkollegiet er opført for en ambitiøs bygherre, der ønskede at nytænke og udvikle kollegiet som boligform og skabe et referencebyggeri på internationalt niveau.

Tietgenkollegiet er en rund bygning i Ørestaden. Ifølge lokalplanen for Ørestad skulle man bygge endnu en længe for at passe ind i de øvrige parallelle rækker, der følger metrolinjen. Vi ønskede at gøre op med lokalplanen og i stedet etablere en bygning, der ville give mere offentligt rum tilbage til bydelen og etablere en forbindelse mellem de to kanaler, på hver side af byggegrunden. Den cirkelformede bygning skaber nu en modstand mod den fart og det dræn af energi, som de lange rækker af bygninger bevirker.

I projektets konkurrencefase var vi inspirerede af bl.a det kinesiske Hakkafolks runde bygninger og vikingernes ringborge. Fællesskab betyder, at man skaber noget sammen. Derfor skal Tietgenkollegiets arkitektur ikke primært ses som en cirkel men som et fællesskab, man træder ind og ud af.

Ingen bor for enden ad gangen
Den cirkulære form giver en logisk organisering af bygningen; de 360 kollegieværelser ligger på ydersiden med udsigt til den omgivende by, mens fællesfunktioner ligger indad mod gården. I karnapperne ligger køkkener og altaner. Beboerne kan se, hvor der er gang i det sociale liv på tværs af gårdrummet og opsøge fællesskabet, i det omfang de har lyst.

Det er afgørende for beboernes oplevelse af at bo på kollegiet, at ingen har et værelse for enden ad gangen, langt fra køkkenets fællesskab. Overalt er man lige tæt på, og man kobler sig ind eller ud af fællesskabet ved at krydse gangen. Den arkitektoniske idé spejler på denne måde det særlige ved kollegiet som boform: det optimale samspil mellem det individuelle og det kollektive.

I terrænplan indeholder bygningen fællesfunktioner for hele kollegiet; administration, møde- og studierum, værksteder, vaskeri, postrum og festlokale. De seks øvre etager rummer kollegiets 360 boliger, der er organiseret i 30 grupper á 12, hver med sit fælles køkken, opholdsrum og bryggers.

“Man føler et fællesskab på tværs af køkkenerne, ikke fordi man nødvendigvis kender dem, men fordi man kan se dem på tværs af cirklen. Hvis jeg ser en stor fest et sted i huset kan jeg sagtens finde på at gå derover. Man føler sig velkommen alle steder i huset.”

– Nicholas, beboer

Situationsplan

Situationsplan. En logisk organisering. Den cirkulære form giver en logisk organisering af bygningen; kollegieværelserne er placeret på ydersiden med udsyn til den omgivende by, mens fællesrum og fordelingsgange er orienteret mod gårdrummet i kollegiets midte. Den arkitektoniske idé spejler på denne måde det særlige ved kollegiet som boform: samspillet mellem det individuelle og det kollektive.

Plan, stueplan

Plan, stueplan

Plan, 4. sal

Plan, 4. sal

Snit

Snit

Tietgenkollegiet_MG_MG_1561_1.jpg

Vekslende fremspring og udkragninger nedtoner cylinderformens formelle præg og giver bygningen sin karakteristiske, krystallinske fremtoning. Facadernes beklædning af tombak og egetræ tilfører en naturlig stoflighed i en mørk og varm, samlende grundtone.

 
Tietgenkollegiet_VIEW OF EXTERIOR FROM GREEN.jpg

Variation og præfabrikation. Bygningen ser meget varieret ud, men byggeteknisk er der mange gentagelser, og der er benyttet præfabrikerede elementer til betonskelettet, der er synligt inde i huset. Huden består af egetræ og tombak, en legering af kobber og zink, som patinerer brunt. Materialerne giver bygningen en varm tone, der giver et ensartet udtryk og samler de mange fremspring.

LundgaardTranberg_Tietgenkollegiet_AndersSuneBerg_MG_1765_1.jpg

Kollegiet er opført ved en kombination af nyskabende og kendt byggeteknologi, baseret på stor præfabrikations- og gentagelsesgrad, hvilket har muliggjort realisering af den komplekse bygningsform indenfor opgavens tids- og budgetrammer, og resulteret i kollegiets høje materiale standard.

 
Tietgen_AndersSuneBerg_MG_1888_1.jpg
LT TERRACES VIEW FROM COURTYARD-jens Lindhe.jpg
Tietgen_LT_1.jpg
 
Tietgen_LT- 27-Jens Lindhe-2.jpg
 
LT Tietgen_6.jpg
Tietgen_LTArkitekter.jpg
 
Tietgenkollegiet_MG_1554.jpg
 
LT Tietgen 22_1.jpg
Tietgenkollegiet_VIEW OF EXTERIOR FROM GREEN.jpg
 
Tietgenkollegiet_At night_Jens Lindhe_1.jpg