Nyt Vikingeskibsmuseum
Type
Museum; Nybyg, transformation, landskabsprojekt
Adresse
Vindeboder 12, 4000 Roskilde, Danmark
Areal
Ny Museumsbygning 3217 m², Vikingeskibshallen 2750 m²
Landskab 24.975 m²
Bygherre
Vikingeskibsmuseet
Landskabsarkitekt
Marianne Levinsen Landskab
Samarbejdspartner transformation
Christoffer Harlang Architects
Ingeniør
Niras
Aaen Engineering
Udstillingsarkitekt
JAC Studios
Årstal
1. præmie 2024
Renderinger
Kvant-1
Vi har vundet arkitektkonkurrencen om Nyt Vikingeskibsmuseum. En ny klimasikret museumsbygning beskytter de fem vikingeskibe for fremtiden og sætter oplevelsen af skibene i centrum. Vikingeskibshallen transformeres med respekt for den arkitektoniske kulturarv og føres ind i en ny tid som et samlingspunkt i Roskilde. Både museumsgæster og offentligheden får adgang til fjorden og naturoplevelser på den store strandeng, der binder hele museumsoplevelsen sammen.
“Det er med stor lettelse, at vi kan præsentere den nye bygning, som skal sikre de umistelige vikingeskibe for fremtiden. Det nye hjem til skibene kommer til at ligge på museumsgrundens højeste sted i sikkerhed fra havets kræfter og skibene bliver skærmet for dagslysets nedbrydende effekt. Samtidig foreslår vinderprojektet en virkelig smuk transformation af den eksisterende Vikingeskibshal med stor respekt for de arkitektoniske kvaliteter. Vinderprojektet understøtter i den grad museets maritime fortælling med blandt andet en offentlig plads, der også kan bruges som slæbested for museets skibe”
Tinna Damgård-Sørensen
Direktør, Vikingeskibsmuseet
“For os som arkitekter er det en drøm, der går i opfyldelse. Vi får lov til at arbejde i feltet mellem beskyttelse og fornyelse af den enestående kulturarv, som både Vikingeskibene og Vikingeskibshallen repræsenterer. Vi var fra starten optaget af at finde det selvfølgelige og stærke greb, der kan forløse dette særlige steds potentiale og bevare offentlighedens frie adgang til fjorden. Vi har placeret den nye Museumsbygning på en måde, så den samler de tre meget forskellige bygningskarakterer samtidig med, at de skaber rum og naturlige overgange til landskabet imellem dem. Det skaber én samlet museumsoplevelse med fjorden og strandengen – ja, med naturen som den store, samlende kraft.”
Lene Tranberg
Partner og medstifter, Lundgaard & Tranberg Arkitekter
“Vinderforslaget fra Lundgaard & Tranberg Arkitekter skaber en formidabel sammenhæng mellem den nye bygning til vikingeskibene, den nuværende vikingeskibshal, Roskilde by og landskabet. Vi får en stor strandeng, som kan håndtere vand og inviterer en lokal flora ind på området, og som passer til det øvrige fjordlandskab. På den måde er det et arkitektonisk værk, hvis kvalitet ikke bare består af den enkelte bygning, men udgøres af en samklang med landskab, natur, historie og mennesker.”
Tomas Breddam
Forperson for dommerkomiteen og borgmester i Roskilde
“Det er et projekt, der viser, hvordan arkitektur handler om mere end at kunne tegne en flot bygning. Det er ikke kun det, man bygger, men i høj grad også disponeringen af grunden og alt det, man ikke gør på den, der udmærker stor arkitektur .”
Karsten R. S. Ifversen
Arkitekturredaktør, Politiken
”Roskilde Fjord er et enestående fjordlandskab i Danmark. I vikingetiden var fjorden bindeleddet mellem Roskilde By og verdenshavet. Det har været altafgørende for os, at den nye museumsbygning bidrager til, at de besøgende mærker denne forbindelse. Allerede når man ankommer, møder man en langstrakt, let krummet bygning, som leder mod fjorden og indgangen til museet. Den langstrakte bygningskrop understøtter, at de fem vikingeskibe udstilles som en samlet flåde med deres naturlige retning mod verdenshavet. Rummet omkring skibene er luftigt og iscenesætter dem som den primære museumsoplevelse.”
Malene Hjortsø Kyndesen
Partner og arkitekt hos Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Vi har arbejdet med at integrere konkrete bæredygtighedstiltag for at skabe et ansvarsbevidst og klimavenligt byggeri. Den ny museumsbygning har en bærende trækonstruktion og en høj andel af biobaserede materialer med det primære formål at minimere bygningens CO2-aftryk ved opførelsen. Bygningens geometri er blevet aktivt designoptimeret for at minimere ressourceforbruget og med fokus på at reducere mængden af beton, samt unødvendigt glasareal i facaden. Vi har integreret passive designtiltag i bygningen. Taget har f.eks. et stort udhæng, der fungerer som beskyttelse af facaden og inviterer til at man kan tage en pause i en af nicherne langs facaden.
Vikingeskibshallen
”I vores transformation af Hallen er vi gået nænsomt frem. Det har været givende at arbejde med et vigtigt arkitektonisk værk, der har en smuk, meget tydelig rumlig struktur med et klart hierarki, som gør det muligt at facaderne mod strandengen kan åbnes, så Hallen kan blive et samlingspunkt for byen. Samtidig kystsikres Hallen mod fjorden, på en måde der tager afsæt i bygningens egen logik.”
Malene Hjortsø Kyndesen
Partner og arkitekt hos Lundgaard & Tranberg Arkitekter
“Det smukke forslag til en transformation af hallen er tydeligvis tegnet med stor respekt for det originale arkitektoniske værk. Bearbejdningen sker med stor indlevelse i Vikingeskibshallens tektoniske kvaliteter. Hallen kan i højere grad være Roskilde til glæde og gavn i det daglige – og revitaliseres som et arkitektonisk mesterværk ført ind i en ny tid.”
Mette Tony
Fagdommer og stifter af Praksis Arkitekter
Transformationen af hallen bevarer så meget af den oprindelige konstruktion som muligt. 90 % af betonen bevares, 80 % mursten bevares og renses. Den nye beton dimensioneres for at minimere ressourceforbruget. De øvrige konstruktioner, indervægge og dæk bygges op i biobaserede konstruktioner, der minimerer up-front carbon.
“Det nye Vikingeskibsmuseum er et godt eksempel på en ny retning, hvor arkitektur er meget mere end bare udformning af byer og bygninger. Lundgaard & Tranberg Arkitekter er her kommet med et eksempel på, hvordan arkitektur kan være med til at skabe trivsel, fællesskaber og understøtte sammenhængskraften mellem Roskilde by, kystnaturen, fjorden og eksisterende arkitektur. Projektet viser samtidig, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling og til at håndtere de meget mærkbare konsekvenser af klimaforandringerne.”
Johnny Svendborg
Arkitektforeningens forperson og forperson for dommerkomitéens fagdommere