Vikingeskibshallen
Vikingeskibshallen fra 1969 af Erik Christian Sørensen skal transformeres og bliver en central del af Nyt Vikingeskibsmuseum. Vi istandsætter nænsomt og passer på Hallen som arkitekturhistorisk værk. Hallen klimasikres, så den bevares for eftertiden. Og vi fornyer ved at åbne bygningen op, så det bliver en imødekommende museumsbygning, der også er et attraktivt samlingspunkt for byens borgere.
Type
Museum; transformationAdresse
Vindeboder 12, 4000 Roskilde, DanmarkAreal
Vikingeskibshallen 2750 m²
Bygherre
VikingeskibsmuseetLandskabsarkitekt
Marianne Levinsen LandskabSamarbejdspartner transformation
Christoffer Harlang ArchitectsIngeniør
Niras
Aaen EngineeringUdstillingsarkitekt
JAC StudiosÅrstal
1. præmie 2024Renderinger
Kvant-1
“Det smukke forslag til en transformation af hallen er tydeligvis tegnet med stor respekt for det originale arkitektoniske værk. Bearbejdningen sker med stor indlevelse i Vikingeskibshallens tektoniske kvaliteter. Hallen kan i højere grad være Roskilde til glæde og gavn i det daglige – og revitaliseres som et arkitektonisk mesterværk ført ind i en ny tid.”
– fagdommer Mette Tony, Praksis Arkitekter
”I vores transformation af Hallen er vi gået nænsomt frem. Det har været givende at arbejde med et vigtigt arkitektonisk værk, der har en smuk, meget tydelig rumlig struktur med et klart hierarki, som gør det muligt at facaderne mod strandengen kan åbnes, så Hallen kan blive et samlingspunkt for byen. Samtidig kystsikres Hallen mod fjorden, på en måde der tager afsæt i bygningens egen logik.”
– partner og arkitekt Malene Hjortsø Kyndesen
“Det nye Vikingeskibsmuseum er et godt eksempel på en ny retning, hvor arkitektur er meget mere end bare udformning af byer og bygninger. Lundgaard & Tranberg Arkitekter er her kommet med et eksempel på, hvordan arkitektur kan være med til at skabe trivsel, fællesskaber og understøtte sammenhængskraften mellem Roskilde by, kystnaturen, fjorden og eksisterende arkitektur. Projektet viser samtidig, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling og til at håndtere de meget mærkbare konsekvenser af klimaforandringerne.”
- Arkitektforeningens formand og formand for dommerkomitéens fagdommere, Johnny Svendborg