NYHED 21. November, 2022

Et nyt Europaparlament
– Next Generation SPAAK

Den Europæiske Union skal bygge et nyt Europaparlament, der tager ansvar for tidens klimamæssige og geopolitiske udfordringer. EU’s mål er klimaneutralitet i 2050 og en god fremtid for EU’s kommende generationer. Sammen med Cobe skabte vi konkurrenceforslaget til et nyt Europa-Parlament, der understøtter det daglige, demokratiske arbejde baseret på både genbrug og genanvendelse.

Overgangen til et klimaneutralt samfund i Europa stiller store krav til måden, vi bygger på. Med en ny parlamentsbygning har EU en stor mulighed for at gå forrest og vise vejen til fundamentale forandringer i byggesektoren og en bedre fremtid for alle.

Et ansvarsbevidst byggeri
Den eksisterende Paul Henri Spaak-bygning er kun 26 år gammel. Vores analyser viser, at man ikke kan rive bygningen ned og samtidig nå EU’s målsætning om en CO2-neutral parlamentsbygning. Den eksisterende SPAAK-bygning består af mere end 190.000 m3 beton, mere end 5000 m3 stål og 11.500 m2 facade-sikkerhedsglas. Hvis bygningen blev revet ned, ville indlejret energi svarende til 120.000 tons CO2 blive til affald. Derfor foreslog vi at bevare 30 % af den eksisterende bygning og genbruge 20 %. Resten af materialerne genanvendes enten i den nye bygning eller et andet sted.

En bygning til demokratiet
I dag er Paul Henri Spaak en labyrintisk bygning beklædt med reflekterende glas. I transformationen har transparens været et ledende princip, både som arkitektonisk princip og som en af EU’s nøgleværdier. Vi inviterer dagslys ind i alle centrale dele af bygningen og introducerer en åben stueetage med offentlige funktioner, der inviterer borgerne indenfor. Målet er at gøre Europa-Parlamentet til en mere integreret del af Parc Leopold og Bruxelles og understøtte den Europæiske Unions ønske om at være en transparent og inkluderende institution.

 

Type
Parlamentsbygning

Adresse
Rue Wiertz 60, Bruxelles, Belgien

Areal
85.000 m²

Bygherre
EU-Parlamentet

Team
Lundgaard & Tranberg Arkitekter + Cobe

Ingeniør
Tyréns
Steensen & Varming
Gade & Mortensen Akustik A/S
Merete Madsen, MOE

Årstal
15 prækvalificerede internationale teams.
Konkurrenceforslag 2021

Parlamentssalen ligger same sted som i den gamle SPAAK-bygning, men salens udtryk er forandret, og der er skabt visuel kontakt med verden udenfor. Samspillet og forskydningerne mellem facaden, rammerne og boksene skaber en rigt varieret komposition, der også fungerer som en visuelt stimulerende baggrund, når salen står tom eller kun er delvist optaget.

Atriet ændrer sig fra etage til etage i en komposition af frem- og tilbagetrukne dæk, der danner balkoner og opholdssteder. De skaber en dynamik af dobbelt- og trippelt-høje rumligheder. Atriet er tænkt som et sted til dialog og fysiske møder. Dækkene hviler på strukturen fra den oprindelige SPAAK-bygning.

Situationsplan
Next Generation SPAAK fuldender Rue du Luxembourg-aksen. Bygningen skaber en forbindelse til parken gennem de grønne facader og en taghave med forskellige klimatiske zoner.

Snit

Transparens er i fokus, både som arkitektonisk princip og som en af EU’s nøgleværdier. Facadens passive solafskærmning bidrager til sikkerhedsaspektet og forhindrer ansigtsgenkendelse. Den gør det også muligt at bruge glas, der lukker en stor mængde naturligt dagslys ind. Det er med til at skabe et behageligt og sundt arbejdsmiljø.

 

Next Generation SPAAK er en bygningen med høje ambitioner om nul-udledning opnået gennem passive strategier og design for adskillelse. Vi ser genbrug og genanvendelse af de eksisterende konstruktioner og materialer som en primær ressource i skabelsen af det ny Parlament. Bygningens værdi vurderes gennem nøje analyser af delenes bæreevne, funktionalitet og æstetiske værdi. Ærlighed er transparens er centrale værdier, når nyt møder gammelt

Offentligheden inviteres indenfor. Øverst ligger en sekvens af haver, hver med sin egen klimatiske zone. Taghaverne fungerer som ’lunger’ for den naturlige ventilation i atriet. Her genereres elektricitet, køling og opvarmning af luften. Der opsamles vand, produceres spiselige planter, og insekter og fugle kan bo her. I restauranterne og caféerne kan EU’s borgere spise side om side med parlamentsmedlemmerne og personalet og nyde udsigten over bye

Den eksisterende SPAAK-bygning består af mere end 190.000 m3 beton, mere end 5000 m3 stål og 11.500 m2 facade-sikkerhedsglas. Hvis bygningen blev revet ned, ville indlejret energi svarende til 120.000 tons CO2 blive til affald. Her ses den eksisterende betonstruktur, som vi bevarer. Vi beholder i alt 30 % af den eksisterende bygning og genbruger 20 % på sitet. De resterende materialer bliver genanvendt, enten på sitet eller andetsteds.

Den åbne stuetage med faste åbningstider og offentlige funktioner spiller en central rolle i vores forslag til det nye EU-Parlament. Det skaber en tættere sammenhæng mellem Parlamentet og byen og en mere uformel adgang til EU-institutionen.

Place du Luxembourg

 
Forrige
Forrige

Næste
Næste