Lundgaard & Tranberg valgt til arkitektkonkurrencen om
Nyt Vikingeskibsmuseum
Vikingeskibsmuseet i Roskilde skal udvikles og transformeres. Det ny museum skal være et forbillede inden for internationalt, kulturhistorisk og bæredygtigt museumsbyggeri. Der er valgt fem teams til konkurrencen.
I alt 42 ansøgere, som tilsammen repræsenterer mere end 130 danske og internationale tegnestuer og bæredygtighedsrådgivere, har søgt om at deltage i konkurrencen. Museets fem originale vikingeskibe – der er en del af verdens kulturarv og af enestående national betydning – kan ikke længere sikres i den eksisterende vikingeskibshal, hvor de trues af stormflod og nedbrydes af dagslys. Derfor skal der realiseres et nyt Vikingeskibsmuseum med en ny fremtidssikret udstillingsbygning til de fem vikingeskibe. Vi glæder os til at starten går den 12. december.
Direktør for Vikingeskibsmuseet, Tinna Damgård-Sørensen udtaler:
”Vi er overvældede af den meget store interesse, vi har set fra både danske og internationale tegnestuer, og vi har måtte træffe en del svære valg i udvælgelsen af de fem teams, som nu skal deltage i arkitektkonkurrencen om at skabe rammerne for fremtidens vikingeskibsmuseum"
og fortsætter:
"Nu står vi over for en spændende konkurrence, hvor de fem udvalgte teams skal give deres bud på, hvordan Vikingeskibsmuseet kan udvikles og transformeres - og ikke mindst indfri visionen om, at Nyt Vikingeskibsmuseum skal være et forbillede inden for internationalt, kulturhistorisk og bæredygtigt museumsbyggeri.”
Museet skal balancere en synlig arkitektonisk identitet med en nær læsning og fortolkning af stedet – på kanten mellem fjord og by. Bygninger, indhold og sted skal opleves som en helhed. Arkitektur, indretning, formidling og landskab skal, i samspil med den eksisterende aktive Museumshavn og Museumsø, skabe ideelle rammer for at levendegøre historien om, hvordan vikingerne ændrede verden med deres skibe.
Den nye udstillingsbygning skal sammen med en ny velkomstbygning, en transformation af den oprindelige Vikingeskibshal samt bearbejdning af landskab og udearealer sikre, at de besøgende får en sammenhængende museumsoplevelse. Samtidig skal projektet give offentligheden endnu bedre adgang til kysten og fjorden, end det er tilfældet i dag.
De fem prækvalificerede hold er:
Lundgaard og Tranberg Arkitekter A/S med Christoffer Harlang Architects ApS og Marianne Levinsen Landskab ApS
3XN A/S med E+N arkitekter, SLA A/S og GXN A/S
C.F. Møller Danmark A/S med Snøhetta Oslo AS
Dorte Mandrup A/S med Over Byen Arkitekter ApS og Vogt Landscape Architects AG
Foster + Partners med Mikkelsen Arkitekter A/S og Schønherr A/S