LT_017913_farbige darstellung_01_UdL_4-3.jpg

NYHED 3. november, 2020

 

Vores forlag til transformation af Komische Oper i Berlin

Komische Oper på Unter den Linden er en vigtig del af Berlins kultur- og operascene. Operaen er løbende blevet ombygget og renoveret siden opførelsen i 1890. Vi deltog i den åbne konkurrence om at transformere de eksisterende bygninger til en velfungerende nutidig opera på i alt 20.000 m².

I vores forslag får bygningens mange historiske lag lov til at leve side om side. Forslaget har fokus på den indre sammenhængskraft i bygningen og skaber samtidig et nyt, imødekommende byrum mod den berømte boulevard Unter den Linden.

Fra barok-symmetri til DDR
Operaen blev opført i 1890 som en spejlsymmetrisk, barok-inspireret bygning. I 1960’ernes DDR-æra fik den en tilbygning, der forrykkede symmetrien. I 1890 var Operaen en del af den omkringliggende bys karréstruktur. I DDR-tiden gjorde man den til en fritliggende bygning men stadig sammensat af mange forskellige bygningselementer. Med vores forslag genskaber vi den spejlsymmetriske figur, der også kendetegner en række andre historiske kulturinstitutioner i Berlin, og genplacerer salen i midten af bygningen. Samtidig får Operaen, ligesom i DDR-tiden, lov til at leve videre som et fritliggende volumen. Bygningen opnår den samme urbane tæthed og udnyttelsesgrad, der tidligere har kendetegnet området.

 
 

Forslaget til Operaen bygger videre på traditionen fra en række af Berlins andre historiske kulturinstitutioner, der også er spejlsymmetriske figurer med forpladser.

 
 

Et holistisk greb
Det overordnede greb anerkender Operaens historiske dybde ved at gøre den nye bygning til summen af alle de oprindelige historiske lag, uden at favorisere eller fremhæve enkelte delelementer.

Unter den Linden er en boulevard med stor historisk tyngde. Ifølge konkurrenceprogrammet måtte man godt bygge helt ud til hjørnet af gaden.  Vi valgte i stedet at trække bygningen væk fra Unter den Linden for at skabe en ny, velproportioneret plads, der melder Operaen ind i bylivet på den historiske Berliner-boulevard. Teaterindgangen ligger på den anden side af bygningen.

Samtidig har vi fremtidssikret bygningen som en velfungerende kulturinstitution og arbejdsplads med en indre cirkulation, der gør, at man møder hinanden i stedet for at ende i blindgyder uden social kontakt.

Vi har arbejdet med at skabe en ny facade, der giver Operaen en klar identitet og naturligt føjer sig til den eksisterede DDR-facade.  

Det tyske arkitektfirma Kadawittfeldarchitektur vandt konkurrencen.

 
 
1.1890: en spejlsymmetrisk bygning som en del af den eksisterende karré 2.1960: en fritliggende solitær bygning 3. 2020: en spejlsymmetrisk fritliggende, solitær bygning

1.1890: en spejlsymmetrisk bygning som en del af den eksisterende karré 2.1960: en fritliggende solitær bygning 3. 2020: en spejlsymmetrisk fritliggende, solitær bygning

 
1. Eksisterende ‘cirkulation’   2. Ny cirkulation

1. Eksisterende ‘cirkulation’ 2. Ny cirkulation

1. Nedrivning

1. Nedrivning

2. Det der står tilbage

2. Det der står tilbage

3. Ny sokkel knytter an til byen

3. Ny sokkel knytter an til byen

4. Et nyt overdække binder alle funktionerne sammen under ét tag

4. Et nyt overdække binder alle funktionerne sammen under ét tag

Volumenstudie

Volumenstudie

Plan

Plan

Snit

Opstalt

Opstalt

 
LT_017913_farbige darstellung_02_Behrenstrasse.jpg
LT_017913_farbige darstellung_03_Eingang UdL.jpg
LT_017913_farbige darstellung_04_Passage EG.jpg
 

Facaderne er holdt i tunge, mineralske materialer i farvetoner og med en stoflighed, der svarer til de omkringliggende bygninger. Vi har arbejdet med den samme sandsten som i nabobygningerne men i grovere overfladeteksturer, i indfarvede fiberbetonplader eller indfarvet puds.

 
LT_017913_farbige darstellung_05_Dachterrasse.jpg
LT017913_farbige darstellung_06_UdL Nacht.jpg
 

De runde vinduer i forskellige formater knytter sig til den eksisterende facade. De giver også et uhøjtideligt, festligt udtryk. De giver bygningen en stærk arkitektonisk identitet og signalerer kulturinstitution.

 
 
Forrige
Forrige

Næste
Næste